Politiet med ny advarsel: Deling af voldsvideo fra Facebook kan koste fængsel eller bøde

Voldsvideo med overfald på ung mand på toilet bliver delt både på sociale medier og andre hjemmesider, men nu har politiet fået nok: Ulovlig deling er strafbart og kan koste fængsel eller bøde.

Af Jens Work Kristensen
Foto: Pete Linforth/Pixabay

“Det handler om hensynet til offeret, der ikke skal krænkes yderligere”.

Politiet gik i dag ud med en ny henvendelse til offentligheden i sagen om en voldsvideo, som ifølge politiet er “gået viralt” og bliver delt flittigt af brugere af sociale medier.

Videoen viser et voldeligt overfald på en ung mand på et toilet, og det er ifølge politiet den formodede voldsmand, der har filmet sit offer under overfaldet.

“Den er blevet delt på både websites og på sociale medier,” skriver politiet på sin hjemmeside under overskriften “Derfor kan det være strafbart at dele en voldsvideo”.

Syd- og Sønderjyllands Politi har tidligere appelleret til, at folk stopper med at dele videoen og heller ikke gemmer den. Advarslen begrundes med, at det kan være ulovligt at dele videoen.

Nu fortæller politiet, at “mange har været uforstående over for, hvorfor det skulle være ulovligt at dele en video af den type.”

Men det er det altså ifølge politiet, der pointerer, at det ikke “kun” er selve voldshandlingen, som går ud over offeret, men også den efterfølgende udstilling af forløbet i en video som den, der i øjeblikket florerer på nettet.

“Allerede den første, der deler den, har gjort noget ulovligt. Når personen på videoen ikke klart og tydeligt har givet et andet menneske lov til at dele et billede eller en video af sig selv i den situation, har ingen andre ret til at videredele det,” oplyser politiet.

“Det gælder også de næste i rækken, som modtager eller finder den på nettet eller andre steder. Ved at dele den tilføjer man offeret en yderligere krænkelse. Den forurettede har krav på ikke at blive stillet til offentlig skue,” lyder det fra politiet.

Politiet henviser også til det formelle lovgrundlag i straffelovens paragraf 264 d.

Med bøde eller fængsel indtil 6 måneder straffes den, der uberettiget videregiver meddelelser eller billeder vedrørende en andens private forhold eller i øvrigt billeder af den pågældende under omstændigheder, der åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden. Bestemmelsen finder også anvendelse, hvor meddelelsen eller billedet vedrører en afdød person.

Straffelovens paragraf 264 d

Politiet har identificeret den formodede voldsmand og sigtet ham i sagen, og efterforskningen omfatter både selve overfaldet, videooptagelsen af overfaldet og den efterfølgende deling af videoen

“Det kan allerede nu ses, at delingen har været omfattende,” oplyser politiet, som endnu ikke har rejst sigtelse for deling af videoen.

Del artiklen, smid et like og følg HovsaDeling.dk:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *