Drabsmand fra Halle stemplet som terrorist – men hans video og fotos kan alle finde på nettet

Hvem skal vejlede os i, hvordan vi skal forholde sig, hvis vi støder på video og fotos, som den dobbelte drabsmand fra Halle har delt på nettet? Dansk politi vil ikke kommentere sagen, selv om tyske myndigheder i dag kategoriserede attentatmanden som terrorist.

Af Jens Work Kristensen

Dansk politi er forsigtige med at melde noget ud om, hvordan man skal forholde sig, hvis man støder på fotos og video publiceret af attentatmanden fra den tyske by Halle, selv om tyske myndigheder klart har kategoriseret hans handlinger som terror.

Onsdag skød og dræbte den formodede gerningsmand to personer, ligesom han forsøgte at trænge ind i en jødisk synagoge i Halle.


Den tyske justitsminister Christine Lambrecht slog på tv fast, at den anholdte havde udført en terrorhandling, som havde det jødiske minoritet i Halle som mål.

Senere i dag tilstod den anholdte sine handlinger og bekræftede, at han havde handlet ud fra højreekstreme motiver.


HovsaDeling beskrev i går, hvor let det var at finde den video, som den formodede gerningsmand havde sendt live på det sociale medie Twitch, som er mest kendt for sine videoer af computerspil.

Samme dag kunne nyhedsbureauet AFP fortælle, at terrorvideoen i sin fulde udstrækning kunne findes på flere hjemmesider, der forbindes med voldeligt indhold.

Efterfølgende blev videoen, som HovsaDeling havde skrevet om, fjernet fra Twitter, hvor nyhedsmediet i24news havde delt attentatmandens optagelser.

Samtidig forsvandt de kritiske kommentarer, som flere brugere af det sociale medie havde slået op.

“Vi skal ikke promovere gerningsmanden på denne måde,” havde en af kritikerne skrevet.

En anden havde advaret om, at deling af videoen kunne give inspiration til andre med samme tankegang.

Men nyhedsmediet har på ny lagt den redigerede version af videoen på Twitter – denne gang uden de kritiske kommentarer.

I videoklippet kan man bl.a. se indgangen til den jødiske synagoge, som den formodede terrorist forsøgte at komme ind i.

I dag er HovsaDeling også stødt på den formodede terrorists egne fotos af bl.a våben, sprængstoffer og ammunition, og det er billeder, der ligger frit tilgængelige både på et privat firmas hjemmeside og på Twitter.

Og selv dansk politi ikke i dag ville kommentere sagen, så har der været andre tilfælde, hvor brugere af sociale medier er blevet advaret mod at dele terroristers optagelser, fordi det kan være strafbart.

Hvis du støder på den formodede terrorists optagelser fra Halle, kan det derfor være en rigtig dårlig idé at sende det videre eller dele det på nettet. Og for din egen skyld: Lad være med at afspille videoen.

Del artiklen, smid et like og følg HovsaDeling.dk:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *