Seks personer tiltalt for at dele drabsvideo fra terrorangreb i New Zealand

Det kan koste fængselsstraf at dele den meget omtalte terrorvideo fra angrebet på to moskeer i Christchurch på sociale medier. Nu kører de første straffesager.

Af Jens Work Kristensen
Foto: Samer Chidiac/Pixabay

Der er al mulig grund til at være ekstra forsigtig, hvis man modtager en video, der viser drab eller terrorangreb, som eksempelvis massakren i to moskeer i Christchurch i New Zealand 15. marts.

Dels er det modbydeligt at se videoen, dels kan det være strafbart, hvis man vælger at dele oplevelsen med andre.

Og det er der en del mennesker, der har gjort.

I New Zealand får det nu konsekvenser for nogle af dem, der har delt den meget omtalte terrorvideo på sociale medier.

I denne uge begyndte straffesagerne mod seks personer, som er tiltalt for ulovlig deling af videoen.

Lokale medier har sat navn på en af de tiltalte, en 44-årig forretningsmand fra Christchurch. Han er tiltalt for to tilfælde af ulovlig deling af terrorvideoen. Det skriver dagbladet New Zealand Herald.


Flere medier fortæller, at den 44-årige er kendt som nazi-sympatisør og tidligere har gjort sig uheldigt bemærket med happenings, der havde til formål at forhåne muslimer.

Han optrådte i marts 2016 i en video, hvor han og yderligere to mænd leverer kasser med afskårne svine-hoveder til en af de to moskeer, som blev ramt af terror i sidste måned. Det fortæller New Zealand Herald.

De øvrige fem tiltalte er omfattet af navneforbud.

Den 44-årige og en 18-årig mand blev anholdt og varetægtsfængslet i sagen allerede i marts. Den 18-årige er tiltalt for dels at dele den livestreamede video, dels et billede af Al Noor moskeen i Christchurch med teksten “target acquired”.

I retten kunne dommer Stephen O’Driscoll oplyse, at der er blevet fremsat dødstrusler mod de tiltalte, men deres skæbne skal altså afgøres ved domstolene.

Det er i øvrigt ikke alene drabsvideoen, som det er forbudt at dele i New Zealand. Forbuddet gælder også det såkaldte manifest, som den formodede gerningsmand havde skrevet forud for terrorangrebene, der kostede 50 mennesker livet.

Hvad skal du så gøre, hvis du har modtaget drabsvideoen fra New Zealand? Dansk politi har for længst advaret borgerne imod at se eller dele terrorvideoen. Her lyder rådet: Smid videoen ud.

HovsaDeling.dk har tidligere omtalt, hvordan New Zealands premierminister Jacinda Ardern og tre store teleselskaber har kritiseret de sociale medieplatforme for ikke at være gode nok til at forhindre spredningen af skadeligt indhold som terrorvideoen fra Christchurch.

Del artiklen, smid et like og følg HovsaDeling.dk:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *