Politiet under kritik for million-dyr assistance til YouTube-politiker

Er politiets beskyttelse af youtuberen Rasmus Paludan pengene værd? Og skal han overhovedet beskyttes? De spørgsmål bliver nu rejst i Folketinget, efter at justitsministeren har løftet en flig af sløret for, hvor mange millioner kroner politiet har brugt på opgaven.

Af Jens Work Kristensen

Timingen kunne næsten ikke være dårligere.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har netop oplyst, at politiet alene i år har brugt cirka seks millioner kroner på sikkerhedsforanstaltninger i forbindelse med youtuberen Rasmus Paludans video-happenings, hvor han taler grimt om blandt andre muslimer og homoseksuelle og sætter ild til Koranen.

Oven i det beløb skal lægges Politiets Efterretningstjenestes udgifter, som fortsat er en hemmelighed.

Og så viser det sig, at politiets beskyttelse alligevel ikke altid kan forhindre uroligheder i forbindelse med de nøje planlagte forestillinger, som Rasmus Paludan har anmeldt som demonstrationer.

Senest opstod der i dag uro på Nørrebro i København, efter at Rasmus Paludan var gået i gang med sit show, hvor han blandt andet smed rundt med Koranen.

Regningen på de cirka seks millioner kroner dækker politiets beskyttelse i år frem til den 7. april, og det er kun toppen af isbjerget. Sidste år afviklede Rasmus Paludan 53 happenings, og hvad de har kostet det danske samfund i politibeskyttelse, kan Justitsministeriet ikke svare på.

“Hvis politiet bruger i gennemsnit 350.000 kroner pr. happening, så har det indtil videre kostet cirka 25 millioner kroner. Hertil kommer udgifterne til PET plus politiets overordnede organisering og planlægning,” vurderer Karsten Hønge, der er retsordfører i Folketinget for SF.

Det er Karsten Hønge, der har rejst spørgsmålet over for justitsministeren, og sagen stopper ikke med, at tallene er kommet på bordet.

“Hvis Rasmus Paludan fortsætter med at få politibeskyttelse til sine happenings, så vil vi til nytår have brugt 40 millioner kroner over to år. Er det de ressourcer, vi vil bruge på det her? Vi har ytringsfrihed i Danmark, men vi skal ikke være nyttige idioter,” siger Karsten Hønge, som sætter spørgsmålstegn ved, hvad pengene reelt er brugt på.

“Bare fordi han skriver “demonstration”, når han anmelder sine happenings, så er det ikke sikkert, at der reelt er tale om en demonstration,” siger Karsten Hønge, der også tager afstand fra at kalde Rasmus Paludan “partileder” og “islamkritiker”.

“Han er had-prædikant. Det er et nøje planlagt cirkus, og det går ud på at lave videooptagelser. Han bruger kynisk politiet som statister i nøje iscenesatte videohappenings til brug på sociale medier, hvor formålet er at fastholde et publikum af børn og unge,” siger Karsten Hønge, som finder det skræmmende, at Rasmus Paludan tilsyneladende har fundet en platform for sine hadefulde ytringer på YouTube.

“Det er dog min vurdering, at de fleste griner ad ham, fordi det er så grotesk. Ikke fordi de er enige,” siger Karsten Hønge.

“Men der ligger en risiko for, at han får solgt nogle af sine budskaber, og at der sker en vis afsmitning af indholdet. At nogle siger: “Hvis han kan sige sådan og råbe efter folk, så kan jeg også gøre det,” siger Karsten Hønge, som har et råd til forældre med børn, der lader sig påvirke af Rasmus Paludans forhånelse af eksempelvis homoseksuelle, afrikanere og muslimer:

“Dér skal vi som voksne sige: “Nej, der er ikke i orden!” Det får konsekvenser,” siger Karsten Hønge med henvisning til, at Rasmus Paludan tidligere på måneden blev idømt betinget fængsel for sin racistiske propaganda.

Flere medier dækker urolighederne i København søndag, efter Rasmus Paludan måtte afbryde sine forhånelser.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/rasmus-paludan-angrebet-under-demonstration-paa-noerrebro

Rasmus Paludan kritiserede efterfølgende politiet for ikke at passe godt nok på ham:

“Det er selvfølgelig meget problematisk, at politiet ikke har styr på situationen overhovedet,” sagde Rasmus Paludan til DR.

OPDATERET: Mandag morgen gjorde DR status for urolighederne i København:

https://www.dr.dk/nyheder/indland/23-er-anholdt-efter-optoejer-i-koebenhavn

Del artiklen, smid et like og følg HovsaDeling.dk:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *