“Det man gør med billeder og film kan påvirke andre menneskers trivsel og liv”
Det væltede ind med spørgsmål om ulovlig deling af nøgenfotos og andre digitale krænkelser, da psykolog Kuno Sørensen fra Red Barnet og politikommissær Flemming Kjærside stillede op til chat med læserne på dr.dk.
Af Jens Work Kristensen
Foto: Louise Dyring Mbae/Red Barnet
Der er brug for oplysning om grænserne for vores adfærd på digitale medier.
Det viser de mange spørgsmål, som væltede ind, da psykolog Kuno Sørensen fra Red Barnet og politikommissær Flemming Kjærside stillede op til chat med læserne på dr.dk lørdag.
“Hvilken rolle har man som forældre for ens børn?” spurgte for eksempel en læser, der præsenterede sig selv som Lars.
I sit svar opfordrede Kuno Sørensen alle forældre til at snakke med deres børn om, hvad god opførsel er, også når man er online. Og det skal ske allerede, når børnene første gang bevæger sig ud på nettet.
For det er forældrenes ansvar at opdrage deres børn til at have en ordentlig etik og moral, fastslog Kuno Sørensen i sit svar.
“Det er vigtigt at fortælle børnene, at selvom det er billeder og film, så er det ægte mennesker, det handler om, og det, man gør med billeder og film, kan påvirke andre menneskers trivsel og liv,” lød det i svaret fra Kuno Sørensen.
DR havde inviteret Kuno Sørensen og Flemming Kjærside til chat med læserne på dr.dk i forbindelse med dækningen af straffesagen mod en 25-årig mand, der er tiltalt for at misbruge 590 kvinders profilbilleder fra Facebook i en af danmarkshistoriens største sager om deling af private billeder.
Hovsa-Deling har skrevet om den verserende straffesag flere gange, senest i forbindelse med, at et af ofrene i sagen fortalte sin historie på dr.dk.
Hos Red Barnet hjælper Kuno Sørensen børn og unge via en online hotline, der hedder SletDet. Klik her hvis du vil læse mere om, hvordan rådgivningstjenesten hjælper børn og unge, der har fået delt intime billeder på nettet uden samtykke.
I chatten på dr.dk spurgte en anden læser, om det kun er mænd, der deler andres intime optagelser.
“Hovedparten af dem, der deler, er mænd, men piger eller kvinder gør det også,” lød svaret fra Flemming Kjærside, der kunne oplyse, at 20 procent af de personer, der delte videoen i den såkaldte Umbrella-sag, var piger.
Her kan du læse alle spørgsmål og svar fra chatten på dr.dk.