Facebook, YouTube og Twitter til kamp mod falske profiler og fake news i Kina
Det kinesiske styre bliver beskyldt for misinformation af typen fake news ifølge de sociale medieplatforme Twitter, Facebook og YouTube, som har lukket hundredvis af falske profiler i Kina.
Af Jens Work Kristensen
Foto: Andy Leung/Pixabay
Nej, man skal ikke tro på alt, hvad man ser og læser på sociale medier, og det skyldes blandt andet, at der er massevis af falske profiler, som spreder decideret fake news.
De falske profiler er pyntet med opdigtede navne og billeder af personer, som ofte ikke har noget med profilen at gøre.
Det er en stor udfordring for de sociale medieplatforme, som gør en dyd ud af deres indsats for at dæmme op for fake news. Indimellem bliver der tyndet ud i de falske profiler, og det er netop sket i Kina i løbet af sommeren.
Her har Twitter, Facebook og YouTube lukket en lang række profiler, som førte kampagne mod demonstranter i Hongkong, hvor tusindvis af mennesker har protesteret mod styret i Kina i flere uger.
Først var det Twitter, der lukkede 936 konti, som Twitter beskyldte for at sprede misinformation om protesterne. Det fortalte Twitter om 19. august – og det blev naturligvis meldt ud på Twitters egen platform.
Kort efter kom meldingen, om at Facebook havde slettet fem profiler, tre grupper og syv sider. Det kan du læse mere om her, hvor det amerikanske mediehus NPR fortæller om misinformationen og reaktionerne.
Og nogle dage senere fulgte Google trop og lukkede ned for 210 YouTube-kanaler, som blev beskyldt for at vise videoklip om protesterne i Hongkong “på en koordineret måde”. Det kan du læse mere om her, hvor organisation Business & Human Rights Resource Centre skriver om reaktionerne fra Google.