USA vil slæbe WikiLeaks-stifter Julian Assange i retten for hacking

Anholdelsen af fil-delingstjenestens grundlægger kan resultere i, at han bliver udleveret til USA, hvor myndighederne sigter ham for sammensværgelse og hacking.

Af Jens Work Kristensen

Anholdelsen af Julian Assange i London torsdag udløser protester fra folk, der beskylder USA for at forsøge at begrænse ytringsfriheden, hvis stifteren af WikiLeaks skal retsforfølges for at lægge tusindvis af hemmeligtstemplede dokumenter på nettet.

Men det er ikke selve delingen af dokumenterne, de amerikanske myndigheder vil slå ned på – i hvert fald ikke i første omgang.

Her og nu stiller de derimod skarpt på måden, dokumenterne skulle fremskaffes på. Det skulle nemlig ske ved hacking, hvor man ulovligt skaffer sig adgang til fortroligt indhold på et lukket computersystem, mener de amerikanske myndigheder.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra anklagemyndigheden i Virginia, hvor Julian Assange bliver beskyldt for hacking og sammensværgelse med henblik på at skaffe sig ulovlig adgang til fortrolige oplysninger i den amerikanske regerings computersystemer.

Her kan du se beskyldningerne mod Julian Assange: “WikiLeaks Founder Charged in Computer Hacking Conspiracy.”

Den påståede hacking skulle ifølge de amerikanske myndigheder have fundet sted i marts 2010 i forbindelse med “et af de største læk af fortrolige oplysninger i USA’s historie.”

Ifølge den amerikanske anklagemyndighed samarbejdede Julian Assange med Chelsea Manning, en tidligere efterretningsanalytiker i USA’s hær, om at knække et password til forsvarsministeriets computere, der var koblet op på det såkaldte Secret Internet Protocol Network (SIPRNet), som rummer hemmeligtstemplede dokumenter.

Straframmen er op til fem års fængsel. Efter beskrivelsen af de påståede ulovligheder tilføjer anklagemyndigheden, at Julian Assange er uskyldig, indtil det modsatte er bevist.

Meget mere om Julian Assange i denne baggrundsartikel på dr.dk.

Del artiklen, smid et like og følg HovsaDeling.dk:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *