Selvmordsbrev på Instagram udløste hån fra følgere: “Jeg håber du har gjort det”

Dansk youtuber blev mødt med både medfølelse og hån blandt sine følgere, da hun skrev på Instagram, at hun ønskede at dø. Det bekymrer dagens debattør, som fulgte i kommentarsporet, inden kvindens opslag blev slettet.

DEBAT

Af Jonathan Løw
Forfatter og iværksætter

Søndag forsøgte en kendt dansk YouTuber at begå selvmord. Hun havde efterladt et på mange måder tragisk selvmordsbrev på sin Instagram-profil.

Det mest tragiske er imidlertid den respons, som der er kommet på opslaget. Her giver hundredvis af unge mennesker udtryk for, at de enten håber, det er lykkedes, eller at de tænker, det blot er endnu et eksempel på selvpromovering.

Skal man lægge et selvmordsbrev op til offentlig skue? Normalt ikke for det er en privat sag.

Kvinden her har imidlertid aldrig været privat, og hun har på godt og ondt delt sit liv med omverden. Det kan man mene om, hvad man vil, men at skyde på et menneske, der i den grad ligger ned, det er både uværdigt og et udtryk for mangel på menneskelig indsigt.

Selv kendte ansigter har ikke holdt sig for gode til at komme med en sviner.

Hvorfor blander jeg mig? Fordi selvmord er en dybt alvorlig sag, og fordi jeg selv har prøvet at lide af en svær depression og ved, at den også er forbundet med sådanne tanker. 

Modsat kvinden her har jeg aldrig overvejet at handle på dem, og vi er i det hele taget to vidt forskellige mennesker. Nøgleordet her er imidlertid mennesker!

Heldigvis blev kvinden fundet i tide og er nu indlagt på den lukkede afdeling på et psykiatrisk hospital. Hun havde imidlertid inden da taget en overdosis medicin, så der var ingen selvpromovering i det opslag. Det var et desperat råb om hjælp og et ønske om at tage en værdig afsked med verden.

Når sådanne tragiske ting sker, så skal internettet vise sin medfølelse og ønske om at hjælpe – ikke sin forargelse eller had. Der sidder et virkeligt menneske i den anden ende af skærmen, og det må vi aldrig glemme.

Selvmordsbrevet er på ingen måde ét, der vil opmuntre andre til at gøre det samme. Det viser en kæmpe smerte og et menneske, der har tabt sig selv. Det bør opfordre til empati frem for afstand.

Jeg håber virkelig, at folk vil lære af denne sag og ikke møde lignende råb om hjælp med had og afstand, men med medmenneskelighed og en udstrakt hånd. Heldigvis er disse kommentarer nu også begyndt at komme i tråden, og det giver trods alt håb for fremtiden på de sociale medier.

Jonathan Løw driver Jonathanloew.dk og Gurubogen.dk og er medstifter og direktør for billedbureauet JumpStory.dk
Han skriver også om sagen her på sin profil på Facebook.

Del artiklen, smid et like og følg HovsaDeling.dk:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *