Indsamlingsnævnet går ind i sagen om Rasmus Paludans indsamling

Rasmus Paludan har givet modstridende forklaringer om sin indsamling, der ifølge hans opslag på Facebook skal rejse penge til at betale en erstatning på 30.000 kroner, som han er dømt til at betale for ærekrænkelse. Derfor undersøger Indsamlingsnævnet nu sagen.

Tekst og foto: Jens Work Kristensen

Indsamlingsnævnet går nu ind i sagen om Rasmus Paludans indsamling, som han startede fredag i sidste uge, dagen efter at han var blevet dømt for bl.a. ærekrænkelse og racistisk propaganda.

På Facebook har Paludan skrevet, at de indsamlede midler skal bruges til at betale en erstatning på 30.000 kroner, som han blev dømt til at betale for ærekrænkelse i en straffesag, der blev afsluttet torsdag.

Indsamlinger af den karakter kræver normalt tilladelse efter reglerne i Indsamlingsloven.

“Det her er nok en indsamling, der kunne være omfattet af loven,” lyder den umiddelbare vurdering fra Christian Lundblad, der er formand for Indsamlingsnævnet og retspræsident ved Retten på Frederiksberg.

Først på ugen kunne Hovsa-Deling oplyse, at Rasmus Paludan ikke havde søgt om tilladelse, før han startede sin indsamling. Det fremgik af en aktindsigt, som Hovsa-Deling havde fået hos Indsamlingsnævnet.

“Hvis man vil lave en offentlig indsamling, så skal man som udgangspunkt have tilladelse fra Indsamlingsnævnet, inden man går i gang. Det er hovedreglen, at alle indsamlinger skal anmeldes,” siger Christian Lundblad med henvisning til lovgivningen om indsamlinger, som du kan læse mere om her.

Og der er indimellem smuttere.

“Der sker indsamlinger, som ikke bliver anmeldt til os. De er i princippet ulovlige,” siger Christian Lundblad, som udtaler sig i generelle vendinger, så længe Indsamlingsnævnet ikke har afsluttet sagen om Paludans indsamling.

Kravet om at anmelde indsamlinger til Indsamlingsnævnet har bl.a. til formål at sikre befolkningen bedre adgang til relevante oplysninger om konkrete indsamlinger. Her kan du læse mere om Indsamlingsnævnet.

Indsamlingsnævnet skal også være med til at sikre, at de personer, der yder et bidrag, kan have tillid til, at de indsamlede midler anvendes til det oplyste formål. Når indsamlingen er slut, skal der derfor udarbejdes et regnskab, som skal indsendes til Indsamlingsnævnet og offentliggøres på nævnets hjemmeside.

“Det er krav, som skal være med til at skabe tryghed blandt forbrugerne,” siger Christian Lundblad.

Som tidligere omtalt har Paludan oplyst, at han anker dommen fra Retten i Næstved til landsretten.

Hovsa-Deling forsøger at få en kommentar fra Rasmus Paludan vedrørende indsamlingen.

Del artiklen, smid et like og følg HovsaDeling.dk:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *